Eilen lauantaina osallistuttiin Salme Mujusen saalisviettikurssille Nemon kanssa. Sää oli sateinen ja kylmä, mutta eipä se meitä ennenkään ole estänyt. Ensin kuunneltiin tovi Salmen teoria-osuutta. Salme puhui saalisvietistä yleensä:; siitä miten saaliin ja saalistajan käytöksen eroavat toisistaan. Saalistaja (koira) menee kohti rohkeasti ja itsevarmasti, kun taas saalistettava (esim. pupu) pelkää ja juoksee karkuun. Saalisvietin aktivoi pois päin suuntautuva liike. Vietti on synnynnäinen ja nähtävissä jo pienissä pennuissa. Sen kesto ja voimakkuus ovat treenattavissa, mutta jokaisella koiralla on omat rajat. Ihminen vaikuttaa saalisviettiin jalostuksella ja selkeitä rotukohtaisia eroja on havaittavissa. Saalisvietti on vahva käyttöroduilla, vinttikoirilla, terriereillä jne. ja vastaavasti heikko seurakoiraroduilla. Lisäksi Salme puhui puolustusvietistä, joka tiivistii kytkeytyy saalisviettiin. Puolustusvietin aktivoi kohti tuleva uhka ja puolustusvietti puolestaa aktivoi agressioita.

Teorian jälkeen harjoiteltiin saalisleikittämistä kuivaharjoitteluna ilman koiria. (ulkopuolisen silmissä varmaan aika hullunkurisen näköistä...hullujenhuoneelle olis viety varmaan kaikki) Saalisvietiettileikissä koiria ei voi pakottaa leikkiin vaan sen pohja on puhtaasti saalisvietissä. Leikittämistä voi käyttää laaja-alaisesti hyödyksi niin agilityssä, tokossa kuin pk-lajeissakin. Niilla voidaan hioa teravin kulma liian energiseltä koiralta pois kisasuoritusta varten, tai toisaalta saada lisää kaasua suoritukseen.

Saalisleikin osat ovat seuraavat:
1.Koira kiinnostuu liikkeestä Ohjaajalla on kaksi samalaista lelua, joista toista hän näyttää koiralle ja liikuttaa sitä, samalla pitäen iloista, kimeää ääntä (kuten koirat saalistaessaan). Ohjaaja liikkuu janalla oikealta vasemmalle:lelua liikutetaan aina koiran liikkeen suuntaan ja heitetään se koiralle janan mukaisesti. Koiran rynnätessä hakemaan lelua, haetaan itse toinen lelu ja liikutetaan lelua vastakkaiseen suuntaan-> koira jättää ensimmäisen lelun ja lähtee uuden perään ja näin leikki jatkuu
2.Koira yrittää tarttua saaliiseen voimakkasti Koiran annetaan tarttua leluun, jota pidetään päistä kiinni. Koiran tarttuessa leluun tärkeää on muistaa jousto, jotta liike ei töksähdä ikävästi. Lähileikissä liike hallitaan pyörimällä. Saaliin liikettä jatketaan keinuttelulla.
3. ravistaminen (saaliin tapo)
4. kantaminen . Koiran annetaan voittaa saalis kun se on aktiivinen, kuljetetaan hetki hihnassa hihnatuntumalla
5.Syöminen eli saalisrauha. Koiraa otetaan pannasta kiinni. Liikutaan koiran kylkeen kiinni ja silitellään rauhallisin vedoin koiran kylkeä. Koira rentoutuu ja irroittaa itse lelusta kun on valmis. Saalisrauha on huipputärkeä osa leikittämistä.

Siinä osat nyt jotenkuten selitettyinä...suurinta osaa sanoin vaikea kuvailla. Kaikinpuolin kurssi oli uitenkin mielestäni erittäin antoisa, vaikka alkuun epäilin että onko siitä näin pienen pennun kanssa vielä mitään hyötyä. Sain kuitenkin täsmäohjeet miten lähteä kehittämään Nemon saalisleikittämistä. Nemolla jo muutoma puhdas 1-2 osio saatiin tehtyä...suurin ongelma oli lelun irroittamisessa. Nemo kyllä lähti seuraamaan uutta lelua, mutta ei pudottanut vanhaa. Häiriöt ympäristössä myös hieman vaikutivat. Ohjeeksi saatiin  leikiä joka päivä hetki kotona, vaikka ihan sisällä, tuota leikkimisen alkuosutta. Riittävän lyhyillä matkoilla, jotta kontakti säilyy.

Innostuin kyllä itse kovasti...nyt niin paljon, että päivän ohjeilla aioin myös kokeilla saalisleikkiä Pipsankin kanssa.

Tässä muutoma kuva (sään takia hieman huonolaatuisempia) .
2057738.jpg

2057741.jpg

2057742.jpg
 
SUURET Kiitokset Johannalle kuvista ja kurssin järjestämisestä!